Kaygının Bir Sorun Haline Gelmesinin 7 İşareti
Orta düzeyde bir kaygı bizim için iyi olabilir, tehlikelere karşı bizi uyarır ve geleceği planlamamız için bizi motive eder. Ancak kaygı seviyesi arttıkça bunaltıcı hale gelebilir. Kaygının aşırı hale geldiğine dair bazı uyarı işaretler vardır. Bunlar,
- Kronik Endişe: İşlevsel ve rasyonel olan kaygı, genellikle gerçekçi bir risk duygusu içerir. Ancak kronikleşmiş endişe güvenceye karşı direnç gösterir. Sağlık testleri negatif çıkmasına rağmen, hastalanmaktan korkan bir kişi, ya da ilişkisinde herhangi bir sorun olmamasına rağmen partnerinin onu terk edeceğine inanan kişiler gibi.
- Bedensel Belirtiler: Anksiyete genellikle fiziksel belirtiler ile görülebilmektedir. Yönetilebilen vakalarda bu belirtiler çok fazla sorun olmaksızın geçer ya da üstesinden gelinebilir. Ancak kişinin aşırı anksiyete durumlarında semptomları kendi içlerinde sorun haline gelir, fark edildikçe daha da kötüleşerek bir kısır döngü yaratabilir. Mide bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı, uyuşma ve karıncalanma, baş dönmesi ve nefes darlığı anksiyetenin en yaygın belirtilerindendir.
- Konsantre Olmada Zorluk veya Dikkatsizlik: Anksiyete olan kişilerde kişinin düşünceleri o kadar hızlı hareket ediyor ki herhangi bir düşünceye odaklanmakta zorluk çekiyorlar. Bir şeye odaklanma çalıştıklarında, yaşadıkları endişe buna engel oluyor.
- Uyku Sorunu: Anksiyete ile mücadele eden kişilerde uyku problemleri de görülmektedir. Yatağa yattıklarında bir şeyler hakkında endişelenirler, uykuya dalamazlar. Örneğin; çok erken kalkmak ve tekrar uykuya dalamamak, rahatsız edici kabusların görülme sıklığının artması, genel olarak fazla huzursuz uykuya sahip olmak gibi.
- Artan Olumsuzluk ve Sinirlilik: Artan kaygısı olan kişiler bazen dünyaya kızdıklarını, akışa uyum sağlama ve eskiden kendileri için daha kolay gelen şekillerde sabırlı olamadıklarını fark ederler. Gürültüler, karmaşık alanlar veya sinir bozucu sosyal durumlar olsun, onları daha önce hiç rahatsız etmeyen şeyleri rahatsız edici bulabilirler. Endişeli kişiler bu olumsuzluğu içe döndürmeye başlayabilir, engellerin üstesinden gelme yeteneklerinden şüphe duyabilir ve kendilerini daha önce hiç olmadığı kadar olumsuz şekilde değerlendirebilirler.
- İlişkilerde Artan Çatışmalar: Endişeli kişi, rahatsızlığından dolayı daha sert, kötümser olabilir ve daha önce yapmak istediği sosyal şeyleri yapmakta tereddüt edebilir. Daha gergin görünebilirler, bu da onları daha az sabırlı ve hoşgörülü yapar ve ilişkilerde artan sorunlara neden olabilir.
- Rahatsız Edici Bir “Kontrolden Çıkma” Duygusuna Sahip Olmak: Bazen, kaygılı kişiler için yaşadıklarını kelimelere dökmek zor olabilir. Stres içinde “boğulduklarını” veya hayatlarında “kontrolden çıktıklarını” hissedebilirler. Bazılar kişiler, vücutlarında fiziksel olarak yanlış bir şey olduğundan emin olarak bunu somatikleştirebilirler ya da hiçbir zaman dinlenemeyecekleri kadar enerjik olduklarını hissederler.
Bir Cevap Yazın