EMDR Nedir?
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), Türkçe açılımı Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme olan, Francine Shapiro tarafından 1987 yılında geliştirilen, Adaptif Bilgi İşleme Teorisine dayalı ve etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir terapi yöntemidir.
Adaptif Bilgi İşleme Teorisi ne anlama gelir?
Beynimiz, yaşadığımızın deneyimler aracılığı ile dışardan gelen bilgiyi (düşünce, duygu, beden duyumu, imge, ses, koku gibi) işler ve işlevsel hale getirerek gelecekteki tepkilerimizi uygun bir şekilde yönlendirebilmemiz için kaydeder.
Travmatik/olumsuz bir deneyim yaşadığımızda ise bu sistem etkilenir. Beyin, yeni bilgiyi işleyemez ve düşünceler, duygular, beden duyumları, davranışlar, imgeler, sesler, kokular olduğu gibi kaydedilir. EMDR’ye göre yaşanılan rahatsızlıkların arkasında bu işlenmemiş anılar bulunmaktadır.
EMDR’de amaç, beyne çift yönlü uyarımlar verilerek bu travmatik/olumsuz anıların işlenerek yeniden yapılandırılmasını sağlamaktır. Bu uyarımlar sağa ve sola doğru göz hareketleri, çift yönlü işitsel veya dokunsal uyarımlar şeklinde olabilmektedir. EMDR ile çalışılan anılar artık eskisi gibi rahatsızlık vermez ve kişinin anıya farklı bir açıdan bakabilmesini sağlar.
EMDR terapisi ile sadece travmaların değil, günlük hayatta yaşadığınız stres veya kaygı gibi sizi rahatsız eden durumların da çalışılması mümkündür.
EMDR Ne Değildir?
EMDR hipnoz değildir. Danışanın bilinci açıktır ve terapiye aktif katılımı beklenir.
EMDR terapisi ile hafızanız silinmez, çalışılan anıları unutmazsınız. O anıya ait duygusal yükün hafiflemesini sağlar.
EMDR sihirli bir değnek değildir.
EMDR geçici bir rahatlama yöntemi değildir.
Bir Cevap Yazın